Wednesday, April 13, 2011

FaceBook berjaya batal saman

Penangan Facebook laman sosial yg terkenal masa kini ,Pengagasnya Mark Zuckerberg yg berjaya membatalkan saman terhadapnya dibuat oleh rakan kelasnya di Universiti Harvard yg menuduh beliau mencuri idea mereka utk mencipta laman web terkenal, Facebook.
Pengagas FaceBook Mark Zuckerberg dari kiri :- Tyler Winklevoss dan Cameron Winklevoss

Rakan tersebut bernama Cameron Winklevoss dan Tyler Winklevoss adalah pasangan kembar perlu menerima pampasan penyelesaian bernilai AS$65 juta(RM195 juta) berdasarkan keputusan Mahkamah Rayuan Amerika Syarikat(AS) semalam. Mereka mendakwa perjanjian tersebut tidak adil kerana Facebook menyembunyikan maklumat daripada mereka ketika itu.

Pasangan kembar Wingklevoss merupakan perundangan sofiskated dibantu oleh satu pasukan peguam.
"Winklevoss bukan pihak pertama yg mencabar Zuckerberg dan kemudian mengambil tindakan undang-undang terhadapnya."kata Hakin Alex Kozinki ketika semasa membuat keputusan.Peguam pasangan kembar itu tidak mengulas mengenai keputusan tersebut.

Pasangan kembar merupakan pendayung perahu di Sukan Olimpik di Beijing pada 2008 dan kisah hidup mereka bersama filem The social network yg mendapat sambutan hangat.Pasangan kembar bersama Divya Narenda menubuhkan satu syarikat ConnectU semasa di Harvard.

Mereka bertiga kemudian bersetuju denga pampasan bernilai AS$65 juta, namun mereka mendakwa berdasarkan penilaian dalaman yg tidak dinyatakan oleh Facebook sebahagian daripada perjanjian itu.

sumber berita dari Utusan Malaysia
dan gambar dari Goggle Memo:-

mar sampai sekarang belum ada akaun lg hahahah..erm xde peliknya kalu tiada facebook :) natilah belum ada masa heheheh..

No comments:

Post a Comment

sini..sini korang boleh komen ayat POWER ok ☻..
dan datang lepak sini lagi tau...seisi kutuk-mengutuk tidak akan dilayan.....Terima kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Meh Tukar Link